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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSÓSA-GOMEZ, D. R.; VERA, M. L.; NASCA, A. J. Produccion de conidios de Nomuraea Rileyi (Farlow) Samson y su virulencia en orugas de Anticarsia gemmatalis Hübner. CIRPON - Revista de Investigacion, v. 8, n. 1-4, p. 79-84, 1990.

Biblioteca(s): Embrapa Soja.

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2.Imagem marcado/desmarcadoVERA, M. L.; TEIXEIRA, M. F. S.; VIDAURRE, T. C.; CESNIK, R. Produção de Colletotrichum gloeosporioides penz. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE FERMENTAÇÕES, 14., 2003, Florianópolis. [Anais...] Florianópolis: UFSC, 2003.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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3.Imagem marcado/desmarcadoCESNIK, R.; TEIXEIRA, M. F. S.; VERA, M. L.; MORAES, R. de O.; VIDAURRE, T. C. Uma cepa entomopatogênica de colletotrichum gloeosporioides penz, produzida por fermentação no estado sólido. In: Arquivos do Instituto Biológico, São Paulo, v. 71 (supl.): 192-194, 2004. Edição dos anais do XVII Reunião Anual do Instituto Biológico; II Congresso de Iniciação Científica em Ciências Agrárias, Biológicas e Ambientais, São Paulo/SP, 2004.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  15/02/2011
Data da última atualização:  07/07/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; DAVRIEUX, F.; GUYOT, B.; RIBEYRE, F.; SCHOLZ, M. B. dos S.; PEREIRA, L. F. P.; VAAST, P.; POT, D.; LEROY, T.; ANDROCIOLI FILHO, A.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P.
Afiliação:  CLARA GEROMEL, UNICAMP; LÚCIA PIRES FERREIRA, IAPAR; FABRICE DAVRIEUX, CIRAD-UMR; BERNARD GUYOT, CIRAD-UMR; FABIENNE RIBEYRE, CIRAD-UMR; MARIA BRÍGIDA DOS SANTOS SCHOLZ, IAPAR; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, SAPC; PHILIPPE VAAST, CIRAD-UPR; DAVID POT, IAPAR/CIRAD-UMR; THIERRY LEROY, CIRAD-UMR; ARMANDO ANDROCIOLI FILHO, IAPAR; LUIZ GONZAGA ESTEVES VIEIRA, IAPAR; PAULO MAZZAFERA, UNICAMP; PIERRE MARRACCINI, IAPAR/CIRAD-UMF.
Título:  Effects of shade on the development and sugar metabolism of coffee (Coffea arabica L.) fruits.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  PLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY, v.46, n.5-6, p.569-579, may-june, 2008.
Páginas:  569-579
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee fruits grown in shade are characterized by larger bean size than those grown under full-sun conditions. The present study assessed the effects of shade on bean characteristics and sugar metabolism by analyzing tissue development, sugar contents, activities of sucrose metabolizing enzymes and expression of sucrose synthase-encoding genes in fruits of coffee (Coffea arabica L.) plants submitted to full-sun (FS) and shade (SH) conditions. Evolution of tissue fresh weights measured in fruits collected regularly from flowering to maturation indicated that this increase is due to greater development of the perisperm tissue in the shade. The effects of light regime on sucrose and reducing sugar (glucose and fructose) contents were studied in fresh and dry coffee beans. Shade led to a significant reduction in sucrose content and to an increase in reducing sugars. In pericarp and perisperm tissues, higher activities of sucrose synthase (EC 2.4.1.13) and sucrose-phosphate synthase (SPS: EC 2.4.1.14) were detected at maturation in the shade compared with full sun. These two enzymes also had higher peaks of activities in developing endosperm under shade than in full sun. It was also noted that shade modified the expression of SUS-encoding genes in coffee beans; CaSUS2 gene transcripts levels were higher in SH than in FS. As no sucrose increase accompanied these changes, this suggests that sucrose metabolism was redirected to other metabolic pathways that need to be identified.
Palavras-Chave:  Fruit development; Sugar metabolism.
Thesagro:  Coffea Arábica.
Thesaurus NAL:  Gene expression; Shade; Sucrose synthase.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/29378/1/Effects-of-shade.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC143 - 1UPCAP - DD
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